Jak przygotować gips francuski – cenne porady
Zakup gipsu francuskiego to dopiero połowa drogi do sukcesu, ponieważ bardzo ważną kwestią jest także przygotowanie go do użytku. Niniejszy artykuł to doskonała propozycja dla wszystkich tych osób, które chcą skorzystać z gipsu francuskiego, ale nie mają zielonego pojęcia jak za niego się zabrać.
Jak przygotować gips francuski
Do zarobienia zaprawy szpachlowej należy używać wyłącznie z czystej wody, która nie zawiera żadnych kamyczków. Na 2 kg spoiwa należy zużyć 1 litr wody. Zaprawę można mieszać ręcznie albo mechanicznie korzystając z pomocy profesjonalnych mieszadeł elektrycznych. Osoby, które korzystają z ręcznego mieszania powinny suchy produkt wsypywać bezpośrednio do wody w taki sposób, aby poszczególne porcje mieszanki same namakały i opadały na dno. Po dokładnym zamieszaniu zaprawa jest gotowa do użytku.
O czym należy pamiętać
Podczas mieszania zaprawa jest dość rzadka, dzięki czemu można ją dokładnie wymieszać z odpowiednią ilością wody. Pamiętać należy jednak o tym, że już po 1 minucie gips francuski zacznie stopniowo gęstnieć. Po 2-4 minutach masa osiągnie swoją ostateczną konsystencję. W przypadku zbyt rzadkiej masy należy dosypać gipsu, a w przypadku zbyt gęstej masy należy dolać wody i ponownie wymieszać. Pamiętać należy o tym, że korygowanie gęstości gipsu francuskiego można przeprowadzić tylko w przeciągu 10 minut od pierwszego mieszania. Nową zaprawę należy przygotowywać w nierdzewnych naczyniach, które są czyste.